AIDS

Získaný syndróm imunitnej nedostatočnosti, je posledné štádium infekcie HIV charakterizované súborom symptómov autoimunitných, nervových, kožných onkologických ochorení ako aj oportúnnych infekcii spôsobených baktériovými, vírusovými a mykotickými infekciami.

Infekcia HIV sa šíri epidemicky a je zapríčinená vírusom ľudského imunodeficitu HIV (vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti). Hostiteľskými bunkami vírusu sú predovšetkým pomocné T lymfocyty. Vírus sa vyskytuje v periférnej krvi, v lymfatických uzlinách, v ejakuláte, cervikálnom sekréte (sekréte krčka maternice), kostnej dreni a mozgovom tkanive chorých osôb, v materskom mlieku u žien po pôrode príp. v stopových množstvách v slzách a slinách.

Prvé príznaky infekcie HIV/AIDS sa môžu aj nemusia objaviť 2-3 týždne po infekcii. Toto začiatočné štádium primárnej infekcie pripomína chrípkový stav a počas neho a následne po ňom sa tvoria HIV protilátky (asymptomatická infekcia). Prejavuje sa zväčšenými lymfatickými uzlinami, malátnosťou, chudnutím. Po ňom nasleduje obdobie asymptomatické obdobie trvajúce 6-10-12 rokov, kedy sa vírus pomaly množí , oslabuje imunitný systém ale pacient sa cíti klinicky zdravý. Ide o štádium asymptomatického HIV-nosičstva. Medzi infikovaním vírusom HIV a vypuknutím choroby AIDS u neliečených pacientov môže uplynúť až 6-10, u niektorých pacientov až 12 rokov. Chorobe AIDS predchádza štádium ARC prejavujúce sa perzistujúcou lymphadenopathiou (pretrvávajúce ochorenie lymfatických uzlín), pripája sa výrazné a rýchle zníženie telesnej hmotnosti, únava, horúčka, hnačky, potenie v noci, orálna kandidóza (ochorenie sliznice úst spôsobené kvasinkami). Pri vyšetrení krvi sa zisťuje lymfopénia (zníženie počtu lymfocytov), leukopénia (zníženie počtu bielych krviniek – leukocytov), trombocytopénia (zníženie počtu krvných doštičiek – trombocytov), výrazne zvýšená sedimentácia červených krviniek – erytrocytov, anémia (zníženie počtu erytrocytov) a postupný pokles HIV protilátok. Infikovaní jedinci majú zníženú odolnosť proti bežným (oportúnnym) infekciam. Toto štádium predchádza plne rozvinutému klinickému obrazu AIDS. V štádiu AIDS sa u chorých prejavujú rozličné infekcie kože (dermatózy) a vnútorných orgánov, často zapríčinené príležitostne patogénnymi (choroboplodnými) mikroorganizmami. Často sa vyskytujú zhubné nádory (lymfómy, karcinómy) kože a vnútorných orgánov, autoimunitné a neurologické choroby.

PROGNÓZA:

Infekcia HIV je v súčasnosti liečiteľné, ale stále nevyliečiteľné ochorenie.

Terapia (liečba)

Základom liečby sú antiretrovírusové preparáty (v súčastnosti 6 tried liekov), ktoré brzdia množenie vírusu HIV na rôznych stupňoch jeho replikácie v bunke, čím umožňujú postupnú regeneráciu oslabeného imunitného systému, predlžujú a skvalitňujú život pacienta a zlepšujú prognózu ochorenia. Pridružené infekcie a symptómy sa liečia v rámci doplnkovej terapie príslušnými liekmi.

Aktivity

Do deviateho ročníka celoslovenskej kampane Červené stužky sa môžete zapojiť aktivitami podľa vlastného výberu

Viac info

HIV/AIDS

Link na informácie tejto zákernej choroby a jej príznakoch.

Viac info

Červené Stužky

Na linku získate všetky informácie o projekte Červené Stužky.

Viac info

Kontakt

Link na základné kontaktné údaje Červené Stužky.

Viac info